Zijn videosollicitaties de toekomst?

Binnen Timetohire zijn wij altijd aan het kijken naar innovatie binnen de recruitmentwereld. Iets wat al langer binnen ons vakgebied speelt, is het gebruik maken van video in het recruitmentproces. Toch horen we hier nog steeds niet veel over en zijn succesverhalen schaars. Reden voor ons om hier in te duiken en te onderzoeken of we als Timetohire hier iets mee moeten/willen.

We hebben met 2 partijen gesproken die videosolliciteren implementeren bij organisaties. In het algemeen maken deze partijen onderscheid tussen 2 zaken; video gebruik voor de employer/culture branding en video gebruik tijdens het sollicitatieproces. Voor eerstgenoemde hebben we binnen Timetohire al leuke plannen en materiaal in huis, dus we hebben vooral ingezoomd op het sollicitatieproces. 

De voordelen

We hebben vervolgens ook met meerdere organisaties en recruiters gesproken die ervaring hebben met videosollicitaties. Wat we horen is dat men video voornamelijk inzet om de persoonlijkheid / softskills van de kandidaat te beoordelen. Zo zouden kandidaten met een twijfelachtig CV en een goede pitch toch het voordeel van de twijfel kunnen krijgen. Daarnaast zou de selectie aan de voorkant beter en sneller gaan door het gebruik van video, waardoor de cost per hire verlaagd kan worden. Over het algemeen zijn klanten/opdrachtgevers enthousiast over deze andere en vernieuwde vorm van solliciteren. Ook zijn er praktische voordelen aan het videosolliciteren. Kandidaten hoeven bijvoorbeeld niet meer veel onderweg te zijn naar hun sollicitatie. Via bijvoorbeeld Zoom of Skype maak je makkelijk contact. Ook nemen de onlinesollicitaties veel minder tijd in beslag en de kandidaat voelt zich vaak veel gemakkelijker.

De nadelen

Wat we aan de andere kant veel terugkregen is dat de drempel om te solliciteren omhoog kan gaan bij het gebruik maken van video. Zo zou de jongere generatie makkelijker een filmpje opnemen dan de oudere generatie en zou de extraverte verkoper er geen moeite mee hebben, maar de introverte IT professional afhaken bij het idee. En dat is toch jammer. Daarnaast wordt vaak smalltalk lastiger en is de kans er dat de sollicitant minder makkelijk een connectie krijgt met de interviewer.

Geen half werk

Waarom werkt een video soms uitstekend en een andere keer slecht? Een goede tip bij het maken van een videosollicitatie is om je competenties echt zichtbaar te maken. Zo kan de werkgever goed beoordelen of jij in huis hebt wat zij zoeken en of jij voor hun de oplossing kan bieden. Maak een uitstekende video of maak er geen!

Alles bij elkaar opgeteld zijn er dus voor- en nadelen, maar zijn resultaten, data en succesratio’s om hier echt een gegronde conclusie uit te trekken nog niet voor handen. Ons advies is dan ook; denk goed na over de doelgroep die je wenst aan te trekken en maak de videosollicitatie optioneel, zo geef je de kandidaat de keuze om er wel/geen gebruik van te maken en verhoog je de drempel niet onnodig.

Benieuwd naar onze aanpak op het gebied van recruitment? Check het hier.

Niks willen missen?

Blijf op de hoogte

Wij delen graag onze inzichten uit de recruitment wereld met je. Schrijf je in en ontvang af en toe onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen!

Meld je aan