Het was in een vergadering over de conversie van LinkedIn-Inmails voor een specifieke technische doelgroep dat ik op het idee kwam om video te gaan gebruiken om technisch specialisten te sourcen. De response rate van de Inmails liep terug en het werd steeds moeilijker om passende specialisten te vinden in een schaarse markt. Het was daarom noodzakelijk om kritisch te kijken naar onze Inmails. Hieruit trokken we de conclusie dat deze al compleet en persoonlijk waren, maar dat het ons ook veel tijd kostte om de Inmails te personaliseren. Daaruit haalde ik de inspiratie om uit te zoeken wat voor andere, efficiëntere en leukere manieren er zijn om in gesprek te komen met de juiste doelgroep. Want, laten we eerlijk zijn Recruiters, sourcen is niet onze meest favoriete bezigheid, maar o zo belangrijk om de concurrentie in ‘’The War On Talent’’ voor te zijn!
‘Sourcen is het proactief benaderen van specialisten en talent op de arbeidsmarkt die niet per sé actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.’
Wat betekent sourcen nou eigenlijk?
Om te beginnen is het wellicht handig om kort nog een keer toe te lichten wat sourcen nou precies betekent binnen recruitment. Sourcen is het proactief benaderen van specialisten op de arbeidsmarkt die niet per sé actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Het is het tegenovergestelde van passieve werving, waar je juist gebruikt maakt van banenadvertenties en jobboards waarbij je dus in afwachting blijft van reacties op jouw vacatures. Dit noemen we ook wel ‘’Post and Pray,’’ wat minder tijd kost. Sourcen is daarentegen een tijdrovend proces, zeker als je het goed (lees; persoonlijk) wilt doen. Het is daarom tijd om het efficiënter aan te pakken en het bovendien een stuk leuker te maken!
’Er lag echter wel een uitdaging om 50+ persoonlijke video’s te ‘’shooten’’ per week.’
Mijn eerste filmpje
Dat ik video sourcing wilde gaan inzetten om kandidaten te overtuigen met mij in gesprek te gaan was duidelijk. Er lag echter wel een uitdaging om 50+ persoonlijke filmpjes per week te ”shooten”. Ik koos er daarom voor om drie video’s op te nemen. In iedere video gaf ik een korte toelichting waarom ik de betreffende persoon benaderde. Ik refereerde bijvoorbeeld naar mijn Hiring Managers en benoemde de achtergrond van de functie zoals civiele techniek. Tenslotte benoemde ik welke projecten mijn opdrachtgever uitvoerde en ik vertelde in het kort wat meer over de cultuur van de organisatie. Ik eindigde bij alle drie de video’s met de vraag of de persoon interesse heeft in een vrijblijvend telefoongesprek.
De toelichting over welke projecten de organisatie uitvoert en de toelichting over de cultuur waren in iedere video anders en toegespitst op de doelgroep. Zo probeerde ik de video persoonlijk te houden en kon ik verschillend beeldmateriaal afwisselen. Bijgaand schreef ik een persoonlijk bericht waarin ik refereerde naar iemand zijn of haar werkervaring, studieachtergrond en specialisme.
‘’Het was dan ook even wennen toen ik video’s voor het eerst ging inzetten tijdens het sourcen.’’
Video Sourcing, leuker en efficiënter!
Laat ik duidelijk zijn; ik sta absoluut niet graag voor de camera. Sterker nog, je kon mij gerust cameraschuw noemen, zodra de camera aan stond verdween ik het liefst op de achtergrond. Het was dan ook even wennen toen ik video’s voor het eerst ging inzetten tijdens het sourcen en mijzelf terug te zien op beeld. Na het inzetten van video’s kwam ik er al snel achter dat de responsrate een stuk hoger was dan wanneer ik alleen een Inmail stuurde en ik kreeg bovendien ook veel positieve reacties. Dankzij video sourcen werd het proces niet alleen efficiënter (want hogere responsrate), maar door de toffe reacties ook een stuk leuker!
Video sourcen is maar één van de vele dingen die je kan doen om jouw recruitment succes te vergroten. Lees ook onze blogs over recruitment marketing en referral recruitment. Of neem een kijkje in ons Recruitment Success Framework.