Succesvol sourcen op LinkedIn

Door Eveline van Kempen

Het is voor recruiters een flinke uitdaging om goede kandidaten te vinden in de huidige arbeidsmarkt. Als je eenmaal iemand hebt gevonden en het gesprek aan wilt gaan is het wel zo fijn als deze kandidaten ook op jouw inmail reageren. Inmails versturen is een vak apart en daarom hebben we 5 basis tips voor jou om je response rate een flink stuk te verhogen!

Sourcen op LinkedIn – kom maar op met die reacties! 

Talent, een begrip wat vanuit verschillende perspectieven aangevlogen kan worden; psychologisch, fysiologisch, educatief, maar vooral ook vanuit de business. Want iedere organisatie wil immers het juiste talent aan boord hebben! Waar “talent” zich jarengeleden vriendelijk werd verzocht in rijen van 10 op te stellen om geselecteerd te worden door de afdeling HR of Recruitment, is de nadruk op selectie verschoven naar de werving van dit talent.

Dit heeft als gevolg met zich meegebracht dat onze reactieve opvolging, vooral van proactieve aard moet zijn, oftewel: sourcing heeft zich als een cruciale activiteit genesteld in het recruitmentproces. Fijne bijkomstigheid hiervan is dat sourcing ook nog eens een stuk efficiënter is; gemiddeld genomen wordt door sourcing 1 van de 72 kandidaten aangenomen, in vergelijking met 1 op de 152 kandidaten die zelf solliciteren.

LinkedIn is het platform waar waar het grootste gedeelte van onze doelgroepen, de talenten, zich bevinden. Inmails bieden uitkomst om met een kwalitatieve stuk tekst hen ertoe te bewegen met jou het gesprek aan te gaan. Maar wat moet een dergelijke tekst bevatten om dit voor elkaar te krijgen?

Tip 1

Zorg voor een passende aanhef met de juiste naam. Een Recruiter kun je doorgaans informeler aanspreken dan een Finance Manager in een grote corporate setting. De juiste naam lijkt voor de hand liggend, is het ook, maar het zal vast niet de eerste keer zijn dat je daar een foutje in maakt. 😉

Tip 2

Zorg voor een logische opbouw en structuur van de tekst. Begin met je enthousiasme en aandacht over en voor het profiel, werk toe naar datgene wat je te bieden hebt, en sluit af met je redenatie (waarom past het volgens jou?) en een vragende call to action. Bundel deze opbouw in alinea’s, dit zorgt voor overzicht.

Tip 3

Maak je interesse duidelijk door open vragen te stellen! Let erop dat je in deze vorm van eenzijdige communicatie het meer natuurlijk maakt door (open) vragen te stellen die je in een dialoog ook zou kunnen stellen. Bijvoorbeeld: “Hoe klinkt dit voor jou?” of “Wat vind je daarvan?” of “Hoe bevalt het je nu bij bedrijf x?”. Vergeet niet dat je niet precies weet wat de ontvanger wil dus blijf weg bij: “ik heb de perfecte baan voor jou” of “dit is de volgende stap waar jij naar op zoek bent!”.

Tip 4

Wees persoonlijk en concreet. Hiermee laat je merken dat je iemand benaderd als persoon. Gebruik dus zijn/haar naam in je aanhef, benoemd (een aantal van de) organisaties waar iemand gewerkt heeft, huidige functie, hoelang of aspecten uit iemand zijn samenvatting op het profiel, ook als dat bijvoorbeeld niet business gerelateerd is, denk aan een wereldreis. 

Tip 5

Maak gebruik van de onderwerpregel! Dit is in principe het eerste wat iemand ziet en heeft dus een grote impact op de keuze om het bericht wel op niet te openen en te lezen. Laat hier blijken dat je het profiel hebt gelezen en trigger met een vraag, maar hou het compact, meer dan 40 tekens verkleint de kans op reactie.

Ga met deze tips aan de slag om nog meer reacties op je imails te krijgen. Als je meer tips wilt kan je altijd connecten met onze source koningin Eveline van Kempen. Kom meer te weten over ons Recruitment Success Framework en onze services.

Niks willen missen?

Blijf op de hoogte

Wij delen graag onze inzichten uit de recruitment wereld met je. Schrijf je in en ontvang af en toe onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen!

Meld je aan